Miten onnistua etätiimityöskentelyssä?

Etätyö on tullut jäädäkseen koronan aiheuttaman pandemian myötä. Monille tiimeille on tullut uudeksi normaaliksi työskennellä etänä, ilman toimistopakkoa. Vaikka etäsuositus poistui, jatkavat monet tiimit silti työn tekemistä etänä. 

Minusta on hienoa, kuinka työnantajat luottavat työntekijöihinsä. Ilman luottamusta etätyö olisi hyvin hankalaa. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että työnantajani luottaa täysin tekemääni työpanokseen, vaikka työskentelenkin etänä.

Kommunikaation tärkeys tiimissä

Etätyö on mahdollistanut uudenlaisen tavan tehdä töitä oikeastaan mistä vain. On huomattu koronan myötä, että monenlaiset työt on mahdollista tehdä etänä. Myös työn tehokkuus kasvaa, sillä työhön voi keskittyä ilman toimiston hälinää ja mahdollisia häiriötekijöitä.

Ehdottoman tärkeää on kuitenkin kommunikoida tiimin välillä, vaikka etätyössä ollaankin. Kommunikaation tärkeys nousee esille, kun puhutaan tiimin välisestä yhteishengestä. Kommunikaatiota voi pitää yllä etätyössä esimerkiksi Teamsin välityksellä niin viesteillä kuin soittelemassa kollegoille.

Huomaan omassa työssäni sen, että etäpäivät kuluvat todellakin työn teossa, ja on vaikea irtautua hetkeksi työstä ja keskustella kollegoiden kanssa. Tämän vuoksi on ensisijaisen tärkeää varata kalenterista aikaa myös etäpäivinä esimerkiksi iltapäivä kahveille, jossa Teamsin välityksellä kollegoidemme kanssa keskustelemme päivän asioista.

Esihenkilön tuella on myös suuri merkitys työntekijöiden hyvinvointiin. Esittelen viisi esihenkilöille toimivaa käytäntöä, joilla he pystyvät olemaan tukena tiimiläisilleen:

-tärkeää on pystyä olla tavoiteltavissa tiimiläisilleen, ja järjestää esimerkiksi Teams-puheluita tai kysellä chatissa kuulumisia tiimiläisiltään

-kameroiden päällä pitäminen erilaisissa palavereissa tuo tiimiläisten kesken vuorovaikutusta, ja se myös helpottaa hyvinvoinnin ja jaksamisen havoinnointia

-esihenkilön on myös hyvä varmistaa tiimiläisiltään, että tauotukset toteutuvat, eikä työn teko ole liian intensiivistä

-esihenkilön avoin keskustelu työkykyyn ja jaksamiseen liittyvistä asioita, ja sekä kannustaa tiimiläisiään olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä

-erilaiset työhyvinvointimittarit ja sairauspoissaolojen seuranta on hyvä ottaa käyttöön etätyö mallissa, jotta voidaan myös ennakoida työkykyyn liittyvissä asioissa.

Kiteytettynä esihenkilöillä pitää olla etätyössä mahdollisuus toteuttaa nämä yllä mainitut kohdat, jotta etätyössä tiimiläiset voivat hyvin ja heitä arvostataan ja kunnioitataan.


-Jenna


Lähteet:

https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/strateginen-tyokykyjohtaminen/esihenkilo-tyokyvyn-tukijana

https://www.kt.fi/palvelussuhde/tyoelaman-kaytannot/etatyo

Kommentit

  1. Kommunikaatio on yhteishengen pitämisen avain, se tulee myös hyvin ilmi blogikirjoituksesta.
    Olen samaa mieltä siitä, että kotoa työskennellessä työn tehokkuus paranee. Etätyö on tullut jäädäkseen, se on hyväksyttävä, jos joku ei ole tähän mennessä ei ole vielä hyväksynyt.
    Loistavat ideat esihenkilöille miten olla tukena tiimiläisille.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit