Etätyön hyödyt

Etätyö on tapa järjestää ja tehdä työ sähköistä tieto- ja viestintätekniikkaa hyväksikäyttäen niin, että työ, joka voitaisiin tehdä toimipisteessä työnantajan tiloissa, tehdään niiden ulkopuolella, esimerkiksi työntekijän kotona. Etätyö voi olla kokoaikaista, mutta sitä voidaan tehdä myös osa-aikaisesti, säännöllisesti esimerkiksi tiettyinä päivinä viikossa sekä satunnaisesti. Tällä hetkellä "pidennetyt viikonloput" ovat suosittuja. Eli työntekijä suosii perjantaita tai maanantaita etätyöpäiväksi, jolloin viikko loppuu tai alkaa hieman myöhemmin. Tällöin viikko tuntuu lyhyemmältä, vaikka töitä olisi tehnyt kotona. Etätyötä tehdään työsuhteessa ja siihen sovelletaan lähtökohtaisesti kaikkia työsuhdetta koskevia lakeja ja sopimuksia.

Olemme blogissamme käsitelleet etätyön haasteita ja huonoja puolia. Etätyö ei kuitenkaan ole pelkästään huono asia. Tutkimustulosten mukaan etätyöllä on myös monia positiivisia vaikutuksia työntekijän hyvinvointiin. 

Etätyön mahdollisuus antaa työntekijälle mahdollisuuden rytmittää ja suunnitella työaikaa omien tarpeiden mukaan. Tällöin on mahdollisuus yhdistää työ ja perhe-elämä joustavammin kuin ennen. Moni alakoulun aloittanut lapsi on kokenut toisen vanhemman tai molempien vanhempien etätöiden vaikuttavan positiivisesti koulunkäyntiin. Lapsi voi tulla koulusta suoraan kotiin, ilman että lapsi joutuu olemaan yksin kotona. Vanhempi pystyy auttamaan läksyissä ja olemaan enemmän läsnä. Myös mahdollisien lemmikkieläinten yksinolo kotona vähenee.

Etätyön ansiosta säästyy aikaa ja rahaa työmatkoissa. Monella suomalaisella on pitkä työmatka, jonka takia täytyy herätä aikaisin ja usein yöunet jäävät vähäisiksi. Työmatkaa pystyy harvoin käyttämään hyödyksi, jos työmatka tehdään autolla. Bensiinin hinnat ja auton käyttökulut vähentyvät, kun autoa ei tarvita työmatkaan. Tällöin aukeaa myös mahdollisuus valita asuinpaikka muilla perusteilla kuin työn sijaintipaikan perusteella. Etätyö mahdollistaa työskentelyn myös poikkeustilanteissa esimerkiksi liikenneruuhkan, huonojen sääolosuhteiden tai liikkumisrajoitusten sattuessa. Työntekijälle jää myös enemmän aikaa harrastaa ja tehdä asioita, joita ei työmatkaan vievän ajan takia ehtisi.

Etätyöhön siirtyminen voi tehostaa tiimien työskentelyä, esimerkiksi mahdollistamalla paremman keskittymisen itsenäistä työtä vaativien tehtävien suorittamiseen. Erilaisilla sähköisillä alustoilla tapaavissa etätyöryhmissä viestintä on vähemmän sosiaalista, tehden tiimiläisten välisestä kommunikaatiosta muodollisempaa ja työasioihin keskittynyttä. Etätyöryhmät ovat siis kannattavia. Niiden taloudelliset kulut ovat pienemmät ja etätyö mahdollistaa lahjakkaiden työryhmäjäsenten palkkaamisen ilman maantieteellisiä rajoituksia.

Etätyöllä on etuja myös työnantajalle. Etätyö lisää työntekijöiden valinnan mahdollisuuksia ja voi tätä kautta parantaa työtehoa sekä työn tuottavuutta. Työntekijöiden hyvinvointi paranee ja tällöin työhyvinvointi paranee. Sairaspoissaolot vähenevät. Työntekijöiden työurat pitenevät paremman jaksamisen myötä. Säännöllinen etätyö myös vapauttaa työnantajan tiloja muuhun käyttöön ja työnantaja säästää tällöin toimintatilakustannuksissa. Etätyön mahdollisuus työpaikalla saattaa myös lisätä työpaikan houkuttelevuutta. Työnantaja säästää työntekijöiden työmatkakuluissa.

Etätyön ansiosta syntyy yrityksiä, joilla ei ole ollenkaan toimintatiloja. Toimitiloja ei rakenneta, tällöin jää tilaa kauppakeskuksille, museoille, vuokrataloille tai muille rakennuksille. Työmatkojen vähentyminen vähentää liikennettä ja ruuhkia aiheutuu harvemmin. Liikenteen päästöt vähenevät. Työmatkoja ei toteuteta samaan tapaan kuin ennen, joten ympäristöä saastuttava lentoliikenne vähenee. 

-Anna-Lea 


Lähteet:

Kati Boijer-Spoof Heikinheimo, Riikka Ilmivalta - Etätyön hyvinvointiopas (2022)

https://www.yrittajat.fi/tyonantajalle/tyosuhde/tyoaika-ja-paikka/etatyo/#etatyon-hyodyt-tyontekijalle-voivat-olla-esimerkiksi

https://www.erto.fi/palvelut/tyo-ja-elama/toissa/4417-korona-opetti-etaetyoen-edut-ja-haitat


Kommentit

  1. Kirjoitit hyvin etätyön hyödyistä. Itse näen, että etätyöskentely on nykyaikainen tapa työskennellä, ja koen että siitä saa enemmän hyötyjä kuin haittoja. Vaatii paljon opetella uusia toiminta-tapoja, luoda uusia rutiineja, mutta juuri nuo kirjoittamasi asiat etätyön hyödyistä perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamiseksi saa monet työntekijät siirtymään etätyöhön. Lisäksi keskittymiskyky ja tehokkuus on saattaa olla parempaa kuin työpaikalla tapahtuvassa työskentelyssä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit