Etätyö uutena työskentelytapana



Etätyö uutena työskentelytapana

Koronapandemian myötä etätyön hyödyntäminen kasvoi. Se oli monelle uusi tilanne. Vaikka etätyöskentely olisikin jo aiemmin ollut tuttua, harvempi oli tehnyt etätyötä niin pitkäjaksoisesti kuin tämä nykyinen tilanne sitä vaati. Etätyöskentely vaati uuden oppimista sekä uusien toimintatapojen omaksumista. Tiimityössä tämä erityisesti korostuu, kun koko tiimi yhdessä toimii uudella tavalla.

Pitkään jatkuvassa etätyössä on tärkeää muistaa rutiinit. Rutiinit kuuluvat arkeen ja etätyössä jaksamisen kannalta voi olla tärkeää kehittää samankaltaisia rutiineja kuin lähityössäkin. Esimerkiksi päivän suunnittelu ja jaksottaminen lounas-ja kahvitaukoineen on tärkeä osa päivän kulkua ja auttaa jaksamaan paremmin. Tauot saattavat helposti jäädä pitämättä etätyössä. Ne ovat kuitenkin tärkeitä motivaation ylläpitämiseksi sekä jaksamisen kannalta. Tiimin kanssa on hyvä sopia yhdessä päivän kulku, ja miten tauot tulevat pidetyksi.

Ergonomia on myös tärkeä osa työssä jaksamisessa ja työhyvinvoinnissa. Usein kotona ei välttämättä ole käytössä samanlaista työpistettä kuin esimerkiksi toimistossa oli käytössä. Moni pystyi hankkimaan kotiin etätyötä varten erillisen työskentelypisteen. Sähköpöytä, kunnon työtuoli ja valaistus sekä rauhallinen tila perheen muilta ääniltä suojassa olisikin etätyöskentelyssä oikein tavoiteltava tilanne.  Kuitenkin jo pelkkä asennon tai työpisteen vaihtaminen päivän aikana auttaa välttämään niska-hartiaseudun vaivoja. Netistä löytyy paljon työfysioterapeuttien vinkkejä työasentoon, ja esimerkiksi työskentely seisten tekee hyvää. Seisomatyöpisteen loihtii nopeasti esimerkiksi korkean lipaston avulla, ja korkeutta voi säätää esimerkiksi kirjapinolla tietokoneen alla. Mielikuvitusta käyttämällä pääsee jo pitkälle! 


-Elina


Lähteet:  

Talousverkko.fi  

Terveystalo.com/artikkelit

Kommentit

  1. Hyvä kirjoitus. Etätyö on monelle kauan työelämässä olevalle aikuiselle uusi ja hieman stressaavakin tilanne. Varsinkin tietokoneiden kanssa toimiminen ja erilaisten ohjelmien käyttäminen kuten Teams tai Zoom on aiheuttanut ongelmia työntekijöille, jotka eivät ole aiemmin näitä sovelluksia tottuneet käyttämään. Se on voinut aiheuttaa epäonnistumisen tunteita ja turhautumista. Nuoret ovat taas näppärämpiä eri sovelluksien käyttäjiä ja etätyöskentely/opiskelu ei ole ollut niin stressaavaa. Oli hyvä nostaa pointti ergonomiasta, itse huomaan tekeväni usein töitä sängyllä huonossa asennossa ja päivän päätteeksi kroppa ilmoittaa tästä.

    -Anna-Lea

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit