Etätyön haasteet


Etätyön haasteet tiimityölle 

Etätyö ei välttämättä sovi kaikille ja siihen liittyy haasteita. Suurin haaste on etenkin se, että työntekijän osalta on vaarana, ettei työ tule suoritetuksi tai ainakaan yhtä huolellisesti kuin se tulisi työpaikalla. Varsinkin sellaisille työntekijöille tilanne on aluksi usein haastava, kenelle etätyö on uusi tapa tehdä töitä. 

Tiimityöskentely etänä on myös haastavaa. Kun kohtaamiset tiimin jäsenten kanssa vähenevät, myös joukkoon kuulumisen tunne sekä yhteisöllisyys vähenee. Vuorovaikutus tiimin jäsenten kanssa on hyvin toisenlaista etäyhteyden avulla kuin kasvokkain keskustellen. Kaikki ilmeet, eleet äänensävyt ja äänenpainot eivät välttämättä tule esille, ja monesti kirjoitetun tekstin voi ymmärtää eri tavalla kuin miten sen ymmärtäisi keskustelussa. Verkossa puhe on usein suoraa, ja palavereissa mennään usein suoraan asiaan eikä aikaa käytetä esimerkiksi kuulumisten vaihtoon. Työn tekeminen ja työpaikalle meneminen on myös sosiaalinen tapahtuma, ja sen jäädessä pois on hyvä miettiä miten se vaikuttaa omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin.

 Vuorovaikutus on tärkeä osa tiimityötä, ja joissain työpaikoissa  tiedän olevan säännön, että Teams-palaverin aikana tulee pitää kamera päällä jotta myös nähdään, ei pelkästään kuulla, paikalla olevat tiimin jäsenet. Tiimin kanssa on hyvä sopia palaverikäytännöistä ja aikataulusta. Aikataulusta ei pidä tehdä liian tiukkaa, vaan olisi hyvä jättää palaverin alkuun tai loppuun aikaa ihan yleiselle kuulumisten vaihdolle. Tämä lisää yhteisöllisyyttä ja yhteen kuuluvuuden tunnetta tiimin jäsenien kesken.

Haasteet etätyön johtamisen kannalta on hyvä nostaa myös esille. Usein puhutaan etätyön haasteista ja mahdollisuuksista työntekijälle, mutta etätyön johtaminen on muuttunut myös. Esimiestyön näkökulmasta luottamuksen rakentaminen voi olla haastavaa, ja esimies saattaa unohtaa vanhat toimintamallit ja muuttaa myös omaa työskentelytapaansa tiimin tueksi. Tiimin motivoiminen, osallistaminen ja riittävä tukeminen ja huomioiminen voi asettaa omat haasteensa esimiestyölle etätyössä. Luottamuksen rakentaminen tiimin jäsenten kesken on kuitenkin yksi tärkeimmistä tekijöistä työn onnistuvuuden kannalta. Tärkeää on avoin vuorovaikutus esimiehen ja tiimin jäsenten välillä, sekä esimiehen luottamuksen osoittaminen tiimin jäsenille.

 

-Elina


Lähteet: Designinspis.fi/blogi

timanttia.fi/etatyohon-siirtyminen-johtamisen-nakokulmasta/

Kommentit

  1. Hyvä kirjoitus. Jäin kuitenkin kaipaamaan enemmän tietoa mitä vaikutuksia etätyöllä on erilaisille ihmisille ja miten yhden tiimin jäsenen hyvinvointi voi vaikuttaa muihin tiimin jäseniin ja näin tiimin yhteishenkeen ja työskentelyyn. Käsittelit hyvin eri tapoja, miten tiimin yhteishenkeä voi parantaa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit