Tiimin hyvinvointia tukevat asiat etätyössä

Etätyössä olevat kokevat saavansa vähemmän sosiaalista tukea. Sosiaalinen tuki työssä on yleisesti tukea, kannustusta ja tsemppausta. Myös kokemusta siitä, että työntekijän työpanosta arvostetaan. Sosiaalinen tuki on tärkeä tekijä. Kun se on kunnossa, työntekijä kuormittuu vähemmän. Sosiaalisella tuella on myös yhteyksiä motivaatioon. Sosiaalinen tuki ei toteudu, jos työssä ei synny kohtaamisen tunnetta työkavereiden kanssa. Pelkät palaveriputket täyttävät huonosti tämän tarpeen. Sosiaalinen tuki edellyttää sitä, että tiimissä on yhteenkuuluvuuden tunnetta ja työntekijät tuntevat olevansa osa tiimiä. 

Etätyössä keino vahvistaa ihmisten välistä yhteyden tunnetta on lisätä etäpalavereihin kuulumisten vaihtoa ja onnistumisten jakamista. Isojen ryhmäpalaverien sijaan kannattaa lisätä kahdenvälisiä keskusteluita sekä pienten 3 – 6 hengen palavereita. Jyväskylän yliopistossa tehdyn väitöksen mukaan etätyössä syytetään vuorovaikutuksen ja työn sosiaalisuuden puuttumisesta liikaa välineitä. Vuorovaikutuksen teemme me ihmiset. Teknologia asettaa tietynlaisia rajoitteita kommunikoinnille, mutta välineitä pitäisi käyttää luovemmin.Näitä tapoja on esimerkiksi se, että tiimeissä on käytössä oma Whatsapp-ryhmä, jonne voidaan lähettää omia kuulumisia kuvien kautta tai muita hauskoja lausahduksia ja terveisiä. Monella tiimillä on myös käytössä joulun aikaan tiimin keksimä joulukalenteri. 

Tuloksien tarkasteleminen ja kertominen tiimissä on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Tiiminvetäjällä on tärkeä asema tulosten nostamisessa esille. Tiiminvetäjän tulisi käydä läpi henkilökohtaisia tuloksia sekä tiimin positiivisia onnistumisen tuloksia. Tiiminvetäjän täytyy käydä säännöllisesti kahdenkeskisiä keskusteluja, joissa seurataan työn tavoitteita ja etenemistä kohti tavoitteita. Nämä keskustelut mahdollistavat sen, että työntekijä näkee saavansa tuloksia aikaan työssään. Tämä motivoi työntekijää jatkamaan eteenpäin. Monessa työyhteisössä on myös tapana käydä onnistumiskierroksia Whatsapp-ryhmässä tai tiimipalaverissa. Jouluna jokainen tiimiläinen voi kirjoittaa muille tiimiläisille kortin ja kehua omaa tiimiään ja sen jäseniä. 

Etätöissä hyötyliikunta jää usein todella vähiin, jos siihen ei itse kiinnitä huomiota. Ennen etätöiden lisääntymistä hyötyliikuntaa muodostui työmatkan ja lounastaukojen ohessa. Etätöissä kävelyä tulee vain kodin sisällä työhuoneen, vessan ja keittiön välillä. Tiiminvetäjien tulisi huolehtia tiimin liikunnasta. Keinoja siihen onneksi on. Palavereja voi järjästää esimerkiksi kävelypalavereina. Täytyy myös huolehtia, että palavereiden välissä on taukoja ja ohjeistaa muita tiimiläisiä esimerkiksi venyttelemään tai tekemään pienen taukojumpan. On olemassa myös erilaisia taukoliikuntasovelluksia. Esimerkiksi Break Pro- taukoliikuntasovellus aktivoi pitämään taukoja työnteosta ja lisää kehon sekä mielen hyvinvointia. Nämä pienet muutokset voivat olla merkityksellisiä tiimin työntekijöiden hyvinvoinnissa. Päänsäryt ja niskakivut vähenevät ja töitä on helpompi jatkaa. Etätyö on kuitenkin vielä uutta tiimeille ja tiimien vetäjille, ja uusia parannuskeinoja löydetään koko ajan. 

Youtubesta löytyy hyviä erilaisia taukojumppia, joita voi toteuttaa palaverien välissä:

TAUKOJUMPPA TYÖ- TAI KOULUPÄIVÄÄN | 7min taukojumppa

-Anna-Lea


Lähteet:

https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/71789/978-951-39-8301-7_vaitos03102020.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.eilakaisla.fi/blogi/etatyo-jatkuu-kuinka-varmistaa-oma-ja-tiimin-hyvinvointi

www.breakpro.fi

Kati Boijer-Spoof Heikinheimo, Riikka Ilmivalta - Etätyön hyvinvointiopas (2022)

Kommentit

  1. Työhyvinvointi on tärkeä asia ja usein se saattaa unohtua etätyössä. Työhyvinvointi on laaja käsite, ja osa-alueita on juuri nuo mistä hyvin kirjoitit, eli työyhteisön tuki ja fyysinen hyvinvointi. Kun perusasiat ovat kunnossa, niin työntekokin on sujuvampaa. Etätyössä kommunikointi tiimin jäsenten kanssa on tärkeää, ja olisihan loistava idea pitää tiimipalveri etänä kävelyllä kauniissa ympäristössä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit