Hybridityön nykyhetki ja tulevaisuus



Hybridityöllä tarkoitetaan työtä, jota tehdään säännöllisesti niin työpaikalla kuin sen ulkopuolellakin, kuten kotona.
Vaikka etätyössä on omia haasteita, hybridityö tuli jäädäkseen. Yli 70 prosenttia työelämässä olevista haluaisi tehdä jatkossakin etätöitä.
15% työllisistä haluaisi tehdä jatkossa etätöitä koko ajan ja 36% osan viikosta. 21% haluaisi tehdä etätöitä, mutta ei voi. Eniten kannatusta on yhdistelmämallilla eli hybridimallilla: välillä etänä, välillä työpaikalla.

Tutkimukset näyttävät, että nuoret tarvitsevat enemmän tukea etätyössä. Aktiivinen yhteydenpito on tärkeää nuorille työntekijöille.

Työnantajani suosittelee käymään toimistolla vähintään kerran viikossa, jotta ei menetä yhteyttä henkilöstöön.
Tämä ylläpitää hyvää työsuhdetta ja henkilöstöä yhtenäisenä tiiminä.
Tehokas tiimityö etänä vaatii halua pysyä tiimissä. Tiimityöskentely edellyttää vuorovaikutusta. Etänä toimiminen voi olla introverteille hyvää mahdollisuus ilmaista itseään. Samalla etänä on helpompi passivoitua. Suositellaan pitää tiimipalavereissa kamera auki, niin kommunikointi on huomattavasti luontevampa.

Kotona vorovaikutusta on vähemmän, yhteiset tapaamiset kuten lounas- ja kahvitauot jää päivästä pois. Näin on vaikeampaa nähdä, kuinka joku voi, tarvitseeko tiimin tukea. Etätyöntekijän on helppo tuntea itsensä syrjäytyneeksi, jos ei tapaa työtovereita ja johtajaa päivittäin kasvokkain. Nykyaikaisilla työkaluilla on kuitenkin helppo luoda virtuaalinen yhteisö, jossa tiimi kokoontuu säännöllisesti.
Olen ajatellut, että yhteiset kahvitauot  voitaisiin tehdä myös Teams välityksellä, on helpompi olla samalla linjalla ajankohtaisten asioiden kanssa, tuntea vahvemmin itsensa olevansa osa tiimiä ja keskustella tai pyytää apua tarvittaessa. 
Tärkeää on jutella muustakin kuin töistä.

Tärkeä on kiinnittää huomiota työskentelyolosuhteisiin myös kotona. Työtuoli, sähköpöytä ja työpistevalaistus ovat tärkeitä ison näytön ja toimivan tietoliikenneyhteyden lisäksi. Kotoa työskennellessä on ehdottomasti hankittava kunnolliset välineet tukemaan työntekoa ja kehon asentoa. Kotona helposti unohtuu kuinka pidä huoli itsestäsi työpäivän aikana. Tauot kuuluvat työpäivään, työskentelyasennon vaihto, pieni kävely sekä riittävä vedenjuonti ovat paikallaan.
Nämä yksinkertaiset asiat vaikuttavat myös työntekoon ja tiimityöskentelyyn.



-Mari-Liis

Lähdeluettelo:

Konsulttiyhtiö EY:n kansainvälisen tutkimus, 2021. 
https://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus-paljastaa-yli-puolet-tyontekijoista-%20%20%20valmiina-irtisanoutumaan-jos-tyonantaja-ei-tarjoa-tyoaikajoustoja-ja-%20etatyota/26185fe6-13fe-4366-a4d5-2e42ee327cb3

Työelämägallup: Yli 70 prosenttia haluaa tehdä etätöitä, 2021. 
https://www.yrittajat.fi/tiedotteet/tyoelamagallup-yli-70-prosenttia-haluaa-tehda-etatoita/
Etätöissä tylsistyminen kasvaa mutta hybridi voi tuoda helpotusta. Tiedote. 2021.
https://www.ttl.fi/ajankohtaista/press-release/etatoissa-tylsistyminen-kasvaa-mutta-hybridi-voi-tuoda-helpotusta

Kommentit

  1. Kannatan myös itse tuota hybridityömallia, ja olen kokenut sen oikein toimivaksi tavaksi tehdä työtä. Olen aivan samaa mieltä, että nuoret tarvitsevat enemmän tukea työskentelyynsä tässä uudessa mallissa.

    Kokemuksella voin sanoa, että tuo virtuaalikahvittelu on oiva tapa etätyössä pitää kommunikaatiota yllä ja yhteishenkeä. Hyvä pointti tuo, että pitää pystyä puhumaan myös muustakin kuin työstä ja siihen liittyvistä asioista.

    Työergonomiaan on erityisen tärkeää kiinnittää huomioita, ja hyvin tuot tätäkin puolta kirjotuksessa esille.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit