Johtaminen etätyössä

Koronan myötä johtaminen on muuttunut. Etätyö on haastanut esihenkilöitä uudenlaiseen johtajuuteen. Tämän myötä heiltä vaaditaan oikeanlaista etäjohtamiskykyä. Esihenkilöiden tulee osata luottaa työntekijöidensä kykyihin ja taitoihin.

Toimiva etätyö perustuu työntekijän, esihenkilön ja työnantajan väliseen luottamukseen, yhteiseen suunnitteluun ja sopimiseen sekä itseohjautuvuuteen. Työntekijöiden tulee omata hyvät virtuaalivuorovaikutustaidot ja suoriutua mallikkaasti työstään.

Hyvän johtamisen piirteet etätyössä:

-pelisäännöt

-jatkuva dialogi

-yhteisöllisyys

-luottamus

-arvostus

-avoimuus

Nämä yllä mainitut piirteet ovat tärkeitä elementtejä kaikissa työyhteisöissä ja ilman yhtä on hankala toteuttaa toista. Luottamus on etätyön haasteellisin asia. Esihenkilön on hyvin vaikea etänä tarkkailla tekeekö työntekijä työtehtävänsä kunnolla vai ei. Luottamuksen rakentaminen edellyttää runsaasti kommunikointia ja avointa keskustelua esihenkilön kanssa.

Jos ei ole arvostusta taikka luottamusta esihenkilön ja työntekijän välillä on yhteistyö lähes mahdotonta toteuttaa etänä. Arvostus on siis ensisijaisen tärkeää ja sen täytyy olla molemminpuolista.

Etätyössä esihenkilön ja työyhteisön tuki jää usein vähäisemmälle. Esihenkilön on hyvä huomioida johtajuudessaan tämä tärkeä asia työntekijöitään kohtaan. Minusta on erityisen tärkeää, että työntekijä tuntee arvostusta tekemästään työstä. Esihenkilö voi osoittaa arvostustaan esimerkiksi kyselemällä kuulumisia, olemalla ystävällinen ja kiittelemällä hyvästä työpanoksesta.

Työyhteisössä kaiken a ja o on, että löytyy yhtenäiset toimintatavat ja pelisäännöt. Nämä on ensisijaisen tärkeää käydä läpi kunkin tiimin jäsenen kanssa, jotta vältyttäisiin ongelmilta. Vuorovaikutuksen tulee toimia niin esihenkilöiden kuin tiimin jäsenten välillä. Kukin haluaa kuulua työyhteisöön ja luoda hyvää yhteishenkeä ja tukea toisilleen. Etätyössä tämä vaatii erityistä huomiota, sillä tiimin jäseniä ei kohtaa kasvokkain. Onneksi etätyössä on erilaisia ohjelmia mahdollista käyttää esimerkiksi Teams:siä, jossa voi laittaa halutessaan kameran päälle, jotta kohtaamisesta tulee mahdollisimman aito.

Omat kokemukset etätyön johtajuudesta

Olen itse kokenut hyvää johtajuutta nykyisessä työpaikassani, vaikka etänä työskentelemmekin. Minusta kaikkein tärkein asia on luottamus ja arvostus esihenkilön ja työntekijän välillä.


-Jenna


Lähteet:

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/513021/Opinn%C3%A4ytety%C3%B6_JenniJackson.pdf?sequence=2&isAllowed=y

https://www.elo.fi/~/media/tyohyvinvointi/mallipohjat/elo_tyokykyjohtamisen_kasikirja_etatyon_johtaminen

https://www.ttl.fi/teemat/tyohyvinvointi-ja-tyokyky/tyoaika/joustava-tyoaika/etatyon-johtaminen

Kommentit

  1. Aihe on erittäin tärkeä ja hyvin tiivistetty. Olen samaa mieltä, että etätyössä esihenkilön ja työyhteisön tuki jää usein vähäisemmälle, mikä on harmillista.
    Arvostuksen tunteminen on tärkeää, muuten jää yksin ajatustesi kanssa etkä ole varma siitä, miten olet edennyt asioissasi.
    Etätyö on haastanut esihenkilöitä ilmeisesti enintään, paljon uusia haasteita, kuinka auttaa ja pitää tiimi yhteishenkiseinä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti