Työajan järjestäminen etätyössä


Oman työajan järjestäminen etänä voi olla haasteellista. Ihmiset jakautuvat tässä kategoriassa kahteen ryhmään, ensin niihin, joilla on paljon häiriötekijöitä kotona ja sitten niihin, joiden on helpompi keskittyä kotiympäristössäsi. Olen yksi ensimmäisistä, joiden on vaikeampi suunnitella työaikaa kotona. Vaikka kotona työskentely vie vähemmän aikaa, koska työmatkoja ei ole, kotona keskittyminen on vaikeampaa. Herää helposti halu tehdä muita asioita samalla, kuten käynnistää pesukoneen, tehdä itselleen lounasta tai ottaa päiväunet. Tällä hetkellä on myös opettajien lakko, joten kotona on 6-vuotias, joka myös vaatii huomiotaan. Kokopäivätyötä, koulunkäyntiä ja lasta kotona on vaikea rinnastaa toisiinsa, varsinkin jos pitää myös käydä ulkona ja valmistaa terveellistä ruokaa.

Noin 30 % vakituisista etätyöntekijöistä työskentelee päivittäin tai useita kertoja viikossa vapaa-ajallaan, noin 50 % henkilökunnasta on mukana odottamattomissa tehtävissä ja noin 20 % työskentelee yli 48 tuntia viikossa (liikkuvilla etätyöntekijöillä noin 30 % ja satunnaisesti etätyö 10 % työntekijöistä).

Etätyössä suurimmat riskit ovat burn-out sekä yksinäisyys ja syrjäytyminen.

Vaikutus tiimityöhön on valtava. Jos ihmiset eivät näe kasvotusten, eivät tunne muiden mielipiteitä hyvin ja heidän voi olla vaikeampaa löytää yhteistä kieltä.

Yhteisiä tapaamisia on järjestettävä, jotta yhteishenki tiimissä säilyy. Päivittäinen yhteydenpito on tärkeässä asemassa.


-Mari-Liis


Lähteet:

https://theglobalwizards.com/work-from-home-with-kids/

https://www.salkunrakentaja.fi/2020/03/etatyo-yleistyy-johda-tiimeja-etana/

Kommentit

  1. Hyviä pohdintoja etätyön ajankäytön suhteen. Tiedostan itsekkin nuo yllä mainitut haasteet, ja välillä tulee myös työpäivän aikana tehtyä kaikkea muutakin. Tiimiläisten kesken on myös vaikea kommunikoida, jos ei tunne työkavereitaan tarpeeksi hyvin. Olisi tärkeää yhteishengen kannalta, että työajalla järjestettäisiin enemmän tiimipalavereita esimerkiksi Teamsin välityksellä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit